10 Beste Kaartspellen Tips 2024



















Mindbug
2 Spelers / 15-25 Minuten / 8+ / Nerdlab Games







Een kaarten-knokpartij waar Mr. Magic The Gathering Richard Garfield zelf aan mee heeft gewerkt. En dat merk je, want ook hier ben je druk druk druk met het in elkaar stompen van je tegenstander met behulp van je monsterclub. Dit is Magic: De Vaart Erin. In je beurt speel je 1 handkaart of val je aan met 1 van je eerder gespeelde monsters. Binnenkomende aanvallen blok je door jouw op tafel liggende beesten ervoor te gooien. Lukt dit niet, dan incasseer je zelf de schade. Kom je zo zonder levenspunten te zitten? Dan ben je af.


Frenzy monsters delen dubbele klappen uit, Sneakies kunnen alleen worden geblokt door andere Sneakies, en zo zijn er nog 4 van die keywords die een tactische gelaagdheid toevoegen. Als je die doorhebt, dan kan je los en is er al na een dik kwartier een winnaar. Hartstikke leuk allemaal - maar ook wel een tikkeltje standaard.

Maar, plot twist: er zitten Mindbugs in Mindbug! Hiermee mag je schaamteloos de kaart van je overbuur afpakken op het moment dat ‘ie ‘m wil spelen. Allebei krijg je 2 van die krengen, die aan de rand van het strijdtoneel liggen te loeren. Hiermee hou je elkaar het mes op de keel en denk je 3 keer na voordat je een kaart speelt, want het laatste wat je wil, is dat je T-Rex wordt overgenomen door je rivaal.

Mindbug speelt tactisch en snel, en heeft dankzij deze breinkevers een hele gemene twist in huis. Daar moet je tegen kunnen, maar hou je ervan? Dan smul je hiervan.








Cat In The Box
2-5 Spelers / 20-40 Minuten / 13+ / Geronimo Games







Cat In The Box is een slagenspel, a la De Crew, Klaverjassen en noem ze allemaal maar op. Maar, luister en huiver, kijk en bezwijk: al je kaarten zijn monochroom. Ik hoor je denken: waar zijn mijn kleuren? Wat is de troef?! Hoe moet ik volgen? Nou! In dit spel bepaal je pas wat voor kleur een kaart heeft, op het moment dat je de kaart speelt. Je kan deze 3 als een blauwe 3 spelen, een gele 3, een groene 3, of als rode troef. Het is maar net hoe je in de wedstrijd zit.


Ga je voor blauw, dan markeer je hier met jouw fiche de blauwe 3 om aan te geven dat de blauwe 3-kaart uit het spel is. Die kan nooit meer door iemand worden gekozen. Punten verdien je door slagen te winnen, maar ook door te voorspellen hoeveel slagen je denkt te gaan winnen: komt je voorspelling uit, dan krijg je evenveel bonuspunten als het aantal fiches in jouw grootste groep hier op het raster. Je probeert dus dit raster zo strategisch mogelijk te vullen. En hier komt de kat uit de doos. Want! Raakt dit raster vol, dan ga je in situaties komen waarin je een kaart-kleur combi noemt die theoretisch niet meer mogelijk is. En daardoor veroorzaak je een paradox, en we weten allemaal wat dat betekent: strafwerk van Dr. Hawking en keiharde minpunten.


Ok, dit alles klinkt misschien als regelrechte kwantummechanica-abracadabra. Daarom moet je ‘m eigenlijk gewoon een keer spelen. En als het dan klikt, dan ontvouwt zich hier een bijzonder origineel en scherpzinnig spelletje dat zich op meerdere lagen afspeelt. Dus: ben jij klaar met The Crew en is je Wizard scoreblok volgeklad? Dan zou Cat In The Box zomaar eens het antwoord kunnen zijn.

















The Grizzled
2 Spelers / 30 Minuten / 14+ / Sweet Games






Sommige spellen zijn vreemd, curiosa en The Grizzled valt hier zeker onder. Jij en je vrienden zijn deze snorremansen, die samen de ellende en horrors beleven van de Eerste Wereldoorlog. Het doel? Samen de loopgraven overleven. De misère wordt vertegenwoordigd door dit deck, de Trial Pile. Is die op, dan is het spel gewonnen. Maar is dit deck leeg en zien jullie het monument, dan hebben jullie het niet overleefd. De leider bepaalt voor de hele club hoeveel van die ellendelingen worden getrokken aan de start van een missie. Vanaf dit punt mag er niet meer worden gecommuniceerd.


Om beurten legt elke soldaat nu een kaart open in een rij, en proberen jullie zoveel mogelijk kaarten uit jullie hand te spelen. Elke kaart die de tafel raakt voert de spanning op, want hier mogen nooit meer dan 2 dezelfde dreigementen liggen, want dan is de missie gefaald, gaan al die dreigingen weer terug in de Trial Pile en begint de tijd te dringen. Of je de missie nou haalt of niet, aan het einde van de ronde moet je minimaal 3 kaarten van de moraalstapel toevoegen aan de Trial Pile en net zoveel kaarten als dat jullie in totaal nog op handen hebben. Dat betekent dat je letterlijk je eigen graf aan het graven bent, en dat dit monument dichter naar het oppervlak komt.

De thematiek hier is zware kost. Je soldaten lopen trauma's op, vertonen PTSS, moeten elkaar aanmoedigen, of geven elkaar koffie om bij te komen van een trauma; zaken die je niet snel zou associëren met spellen. Dit is dan ook een ander type spel, al zeggen de makers zelf dat ze nooit een parallel willen trekken met wat echte soldaten meemaken. Ze willen een ervaring bieden van neerslag én opluchting in een groepsdynamiek. Dat, gecombineerd met een elegant spelmechaniek plus prachtige artwork maakt van The Grizzled een interessante, eigenzinnige aanrader.





Tournament At Avalon
3-6 Spelers / 45 Minuten / 14+ / Wizkids







Oh oh oh, wat fijn om spellen te vinden die mooi zijn, goed zijn en heel veel plezier aan tafel brengen. Tournament at Avalon, dank je wel! Dit is een slagenspel - en ja die zijn er in overvloed, maar wacht even voor je wegzapt, want deze steekspelt er met kop en schouders bovenuit. Iedereen aan tafel is een Arthuriaanse legende die met de rest de Avalon-vloer wil aanvegen door rake slagen uit te delen.

De startspeler speelt zo’n prachtige grote kaart, de rest moet nu volgen in deze kleur - so far so good. De speler die de laagste kaart heeft gespeeld, verliest de slag en krijgt al deze kaarten a.k.a. wonden. Om dat tegen te gaan wil je de hoogste kaart spelen, maar als dat niet lukt kan je een schijnbeweging maken door een algemene kaart met een gelijke waarde te spelen die al op tafel ligt. Deze twee deelnemers spelen gelijk en kunnen niet meer verliezen. Wat prachtig is, want dat betekent dat je met lage kaarten soms ook de slag kan winnen, of in ieder geval niet verliezen. Kan je nou niet volgen, dan heb je de wedstrijd gemist, loop je verdwaald door Avalon en krijg je 5 strafpunten.



Om het toernooi lekker oneerlijk en vuil te maken is daar Morgan Le Fay, die van de hoogste kaart de laagste maakt, of een kaart waarmee je zelf de kleur en waarde bepaald, of Mist of Avalon, waarmee je het toernooi overneemt, de laagste kaart uit de rij schopt, en nu regeert met waarde 25. Wat dan weer niet een hele sterke kaart is op het moment dat Morgan langskomt en van de hoogste waarde de laagste maakt.

Je bent dus continu bezig je vrienden van tafel te vegen, op de juiste momenten een gelijkspel te forceren, of soms simpelweg te hopen dat je niet kan volgen en er met de kleerscheuren vanaf komt. Is de ronde gespeeld, dan tel je je klappen bij elkaar op en zie je hoeveel leven je nog in je hebt. Omdat we ons in de middeleeuwen bevinden, krijgt nu de deelnemer die het slechtst ervoor staat een godsend: kaarten die je een goddelijke kracht geven. En daar komt ook nog eens bij dat je held iets unieks kan, en dat wanneer je onder een bepaalde drempelwaarde komt je je geheime wapen tevoorschijn haalt.

Allemaal heel vet. Die pak met slagen gaat net zolang door totdat een van jullie memento mori is en dan mag de goddelijke vechter met de dan nog meeste levensvreugde zichzelf winaar noemen. Dit spel is Catch-up Mechanism The Game! Is dat erg? Neen, het is zelf heel erg leuk. Omdat je weet dat iedereen ten alle tijden weer een rotstreek probeert uit te halen en elkaar wil zien branden.













Regicide
1-4 Spelers / 10-30 Minuten / 10+ / Badgers from Mars







In Regicide hebben jullie 1 gezamenlijk doel: het omver schoppen van de adellijke stand. Jullie vertegenwoordigen de opstand der cijferkaarten; de helden van het volk die het kasteel bestormen. Dit spel kan je gewoon thuis proberen met een huis-tuin-en-keuken kaartspel. De regels vind je gratis via www.duckduckgo.com. Supertof. Maar! Vind jij het lastig om je in te leven in een schoppen zeven, dan kan je een officiële Regicide set halen, waarbij de kaarten voorzien zijn van unieke coole helden.


Maar hoe werkt het? Jullie moeten dus alle 12 baddies verslaan, te beginnen met boer 1 en z’n 20 health. Door om de beurt helden te spelen wil je genoeg waarde op tafel krijgen om op 20 of hoger uit te komen. Lukt dat, dan is boer 1 verslagen en komt boer 2 tevoorschijn met opnieuw 20 health. Zo ram je door de boeren en daarna de koninginnen en bind je uiteindelijk de strijd aan met de mega-sterke koningen. Maar voordat je daar bent, zal je heel wat moeten incasseren, want de upper class slaat terug: voor elke klap van deze boer moet je in totaal 10 waarde aan kaarten afleggen. Lukt dat niet, dan is het game over.

Gelukkig kan iedere held iets cools. Met ruiten-helden ronsel je nieuwe rekruten, harten-helden kunnen healen, met klaver ‘clubs’ deel je dubbele schade uit en deze schoppende schildknaap houdt klappen tegen. Speel je sets van gelijke kaarten of combo’s met een animal companion, dan kan je speciale krachten in 1 beurt combineren. Krachtig spul, maar let goed op wanneer je welke kleur speelt, want de bad guys zijn immuun voor krachten in hun eigen kleur, dus vecht bijvoorbeeld je tegen de de klaverkoninging, dan deelt jouw klaverheld geen dubbele schade uit.

En dit alles maakt Regicide een uitdagende, geweldige, spannende co-op puzzel die heel knap met een gewone kaartenset een klassiek rebels vs empire verhaal vertelt.









Air, land & Sea
2 Spelers / 20 Minuten / 14+ / Arcane Wonders







Wie had gehoopt op een Te land, Ter Zee en in de Lucht licentie-game komt wederom bedrogen uit; het is gewoon weer oorlog hier. De Tweede om precies te zijn, met drie ‘theatres’ waarom gestreden wordt, 6 handkaarten per kant en tal van manieren om die uit te spelen om als eerste 12 overwinningspunten te behalen.

Jij en je overbuur leggen beurtelings bij één front een kaart aan. Dit kan brute kracht zijn, of een kaart waarmee je tactisch het speelveld beïnvloed. Boten mogen alleen te water, vliegtuigen horen in de lucht en tanks rollen op het droge. Overzichtelijk, denk je dan. Maar: kaarten kunnen ook gedekt worden gespeeld. Ze verliezen dan hun speciale eigenschap, maar kunnen bij elk front opduiken.


Hun eigenschappen kunnen later alsnog worden geactiveerd, op het moment dat ze door een kettingreactie met andere kaarten worden opengedraaid. Dit zorgt voor een korte, intense strijd vol verrassingen en afleidingsmanoeuvres, waarin je met maar 6 kaarten op hand toch elke beurt je opties overpeinst om je overbuur te slim af te zijn.

Je hoeft niet al je kaarten te spelen: denk je van ‘nah, met deze rommel ga ik er niet komen’, dan kan je opgeven, en de schade of punten beperken. Zijn alle handkaarten wél opgespeeld, dan vindt er aan elk front een krachtmeting plaats. Degene die dan aan minstens 2 fronts de meeste slagkracht heeft, wint de ronde, krijgt 6 punten en is al halverwege de winst. Daarna begint de volgende ronde, met 6 verse handkaarten.

Air, Land & Sea is een heerlijk clean strategiespel op microniveau. Als je het vaker speelt en alle 18 kaarten eenmaal kent, voelt elke beslissing belangrijk. Het is de ideale snack voor de strategische bollebozen onder ons die behoefte hebben aan een snelle fix.












War of the Ring: The Card Game
2-4 Spelers / 90-120 Minuten / 12+ / Ares Games







Het kaartspel is gebaseerd op het bordspel, en die is dan weer gebaseerd op een boek. Het kan soms raar lopen. Het boek is top, het bordspel is voor mij een brug te ver en het kaartspel is een hele fijne. Er is gedonder in Midden-Aarde, de slechteriken zijn slecht en willen die ene ring terug om over alles te heersen, de goeieriken zijn weer eens heldhaftig en willen de ring in Mount Doom gooien omdat dat goed is.

War of the Ring is een teamspel. Je kan met de baddies spelen (al het tuig uit Mordor) of als de helden: een club aan dwergen, elven en bejaarden. In het Midden-Aarde van de tafel liggen twee strijdtonelen: het pad waar de team Frodo over reist om de ring te vernietigen, en de grote fronten, waar wordt geknokt om de aandacht van Mordor op te eisen om zo die kleine hobbit een kans te geven.



Elk team legt net zolang LOTR A-listers aan totdat ze willen passen. Heeft iedereen een ‘I shall now pass’ gedaan, dan wint het team dat de meeste machtpunten bij die locatie heeft. Er gebeurt nog heel veel meer, maar dat is het even in het kort. Er zijn weinig teamspellen en al helemaal niet zo goed als deze. Waarom het zo goed is? Wil je een kaart spelen, dan moet je een kaart afleggen, en om het nog moeilijker te maken, bijna alle kaarten die je speelt verdwijnen na de strijd. Je bent dus heel druk aan het afwegen wie wanneer je waar wat speelt, en of het wel slim is om deze kaart nu te spelen of te bewaren voor later.

Dit spel is een Lord of the Rings-snoepwinkel. Tijdens het spelen hoor je de muziek en zeg je dingen als: ‘for Frodo!’, ‘my precious!’, ‘fool of a Took!’, ‘the red sun rises, blood has been spilled’ of ‘fly, you fools!’... er is zoveel goed aan dit spel. Dus! Voor de echte kaarten-knokspel-liefhebber: kijk onze video review.








Schotten Totten
2 Spelers / 20 Minuten / 8+ / IELLO





Schotten Totten is misschien wel het lelijkste spel dat ik ooit heb gespeeld. Ik kan er nog steeds niet over uit dat dit bestaat. Zoals ze in Duitsland zeggen: zum kotsen. Maar don't judge a book by its cover. In dit duel wordt er keihard gekaart om ruïnes te winnen: 3 op een rij of 5 in het totaal. Om die stenen te winnen speel je kaarten en met die lelijke kaarten maak je sets.

Een gekleurde rij is de sterkste set, gevolgd door 3 gelijke. Daarna is alleen de kleur voldoende, dan 3 op een rij in welke kleur dan ook en als je er echt een potje van maakt, dan tel je alleen de cijfers bij elkaar op. Liggen er bij een steen 3 kaarten van elke speler dan kijk je naar wie de sterkste set heeft en die speler krijgt dan die steen.



Eenvoudig, maar een hele brainy puzzel, want wat in Vegas niet mag, mag hier wel: kaarten tellen. Er zijn 6 kleuren kaarten van 1 t/m 9. Je kan dus zien welke sets je nog kan maken, omdat er redelijk veel informatie op tafel ligt in combi met je handkaarten. Heb je een blauwe 3,4 en 6 op hand, maar ligt de 5 al op tafel, dan kan je je plannen omgooien om een ander set te maken. En als je zelf een sterke set op hand hebt, wil je je informatie niet in één keer op tafel kletteren zodat die persoon tegenover jou weer meer weet over kleuren en nummers. Maar als je te lang uitstelt welke sets je wil verzamelen, of te veel kaarten te ruim uitzet bij die stenen, dan ga je de winst nooit pakken.

Wie meer wil in het leven kan ook de 10 tactische kaarten in de mix gooien. Superpower-kaarten die je iets bijzonders laten doen, zoals extra lelijke kaarten pakken, of lelijke kaarten van je tegenspeler afleggen; niet mijn favo, maar leuk voor de variatie. En voor wie deze tekeningen ook niet kan aanzien: check Battle Line - praktisch hetzelfde spel, maar dan wel mooi vormgegeven. Waarom ik die niet heb? Nox mag het weten.












Sea, Salt and Paper
2-4 Spelers / 30-45 Minuten / 8+ / Gam'inBIZ






Sea, Salt and Paper is een chill, smooth, klein, makkelijk en anders ogend kaartspel. De setup: je schudt de kaarten en legt twee kaarten open. Klaar om te spelen. In je beurt mag je of twee kaarten van de trekstapel pakken en een kaart op hand nemen en die ander op een van de twee open stapels leggen, of je mag een kaart van één van die twee open stapels pakken. Maar waarom zou je dat doen? Voor punten!


Die punten krijg je door sets te maken. Heb je bijvoorbeeld drie octo-vouwsels dan zijn dat 6 punten, 5 Schelpen is 8 punten, en wil je meer dan punten? Dan zijn er actiekaarten, waar je er 2 van nodig hebt om de actie te spelen. Speel je 2 vissen, dan mag je een kaart van de trekstapel pakken. 2 Boten, dan krijg je gelijk nog een beurt. Dit kabbelt allemaal lekker voort, maar er is een twist. Vanaf het moment dat je 7 punten hebt kan je het spel stopzetten op twee manieren. De eerste is vrij makkelijk: je zegt gewoon stop. Dan is de ronde meteen afgelopen en telt iedereen de punten. Maar de tweede optie is een stuk interessanter. Je roep dan: ‘laatste kans!’ en wedt nu dat jij de meeste punten heb van iedereen aan tafel. Als dat zo blijkt te zijn dan scoort alleen jij punten, maar zit je er naast dan scoor je niks.

Die twist zorgt ervoor dat je net een beetje spanning voelt, maar geen immense druk, om gewoon lekker een kaartje over de tafel te gooien en lekker relaxt kaartjes te verzamelen, waarbij je ook nog een beetje elkaar in het oog houdt.






Metz
2 Spelers / 30 Minuten / 8+ / White Goblin Games







In Metz mag je langs deze kaarten de klok rond om keurvorsten te verzamelen. Wat moet je met die mannen? Ze gaan je helpen om keizer te worden. In dit kaartspel voor 2 win je direct als je of 3 aartsbisschop-poppen en 1 seculiere macht-pop voor je hebt staan, of nadat alle kaarten zijn gespeeld en jij de meeste poppen voor je hebt staan.

Lekkere wartaal, maar het valt reuze mee. Je start met 2 kaarten op hand. Het aantal kaarten dat je op hand hebt, staat gelijk aan het aantal stappen dat je de schout mag verzetten. In je beurt verplaats je de schout en waar die eindigt kan je of die kaart op hand nemen - zodat je vanaf nu drie stappen kan zetten - of die kaart voor je neerleggen. Doe je dat en heb jij het hoogste nummer van de kaart, dan mag je de bijpassende pop pakken en heb je deze keurvorst voor jou gewonnen… daar is het allemaal om te doen. Maar keurvorsten, beter bekend als wispeltuurworsten, blijven alleen bij jou als jij het hoogste nummer voor je hebt liggen.



Speelt iemand een hogere kaart, dan mag je de pop gedag zwaaien, sta je in je hemd, volledig keurvorst-loos. Je moet dus de hele tijd kleine keuzes maken tussen pakken of spelen. Pop voor mij of pop voorbij? En of dat al niet leuk genoeg is, zijn er ook nog bonuskaarten. Wordt het spel uitgespeeld totdat de kaarten op zijn, dan krijg je allemaal leuke, impactvolle extra's als je de keurslager van één van deze kaarten voor je hebt staan. Zo kan je de strijd tot op het laatste moment naar je hand zetten. Ik heb mijn twijfels over de lelijke-mannen-in-pasteltinten vormgeving, maar als je daar doorheen kijkt is dit een heel leuk en speels spel met lekker veel touwtrekkerij.