10 Beste Horror en Halloween Bordspellen Tips 2024Jekyll vs Hyde
2 Spelers / 30 Minuten / 8+ / Geronimo GamesTrots, woede, hebzucht en een gewichtig pronkstuk van een pion. Hiermee beslecht je de tweestrijd tussen Dr. Jekyll en zijn akelige alter ego Mr. Hyde. Het bord is de mentale toestand van de Dr. Jekyll, die nu nog volkomen voorkomend is. Maar! Dit slagenspel duurt 3 rondes, en na elke ronde tel je hoeveel slagen jij en je alter ego hebben gewonnen. Op dit moment gebeurt er iets bijzonders: je trekt het kleinste aantal gewonnen slagen af van het grootste aantal. Wat er dan overblijft, dat zijn de stapjes die Jekyll’s persoonlijkheid afglijdt richting zijn innerlijke oerdriftkikker.


Briljant. Als Hyde probeer je daarom namelijk óf zoveel mogelijk slagen naar je toe te graaien, of juist alles te verliezen, want zodra de pion het laatste veld bereikt heb je gewonnen. En als Jekyll is het de kunst om je niet te laten meesleuren door woeste verlangens, maar beheersing te tonen en zoveel mogelijk quitte te spelen. De innerlijke strijd tussen ego en id was zelden zo speels! Jekyll vs Hyde is een gevaarlijk slagenspel in een sfeervol jasje en een macabere aanrader voor liefhebbers van andere slagenspellen-waarin-je-niet-altijd-wil-slagen, zoals De Crew en De Vos in het Bos.Arkham Horror
1-6 Spelers / 120-180 Minuten / 14+ / Fantasy Flight Games


Arkham Horror, ook wel bekend als ‘Alles is zinloos en iedereen gaat dood’: The Game. Want oei oei oei, Haddaway zong al: ‘What is Lovecraft? Baby don’t hurt me.’ In het onherbergzame Arkham van de jaren ‘20 poppen de zorgwekkende sektes als paddestoelen uit de grond, worden er te pas en te onpas portalen geopend naar niet-euclidische dimensies en ja hoor, voordat je het weet kwijlen er de meest afgrijselijke gedrochten door de nacht. Jij en je tafelgenoten zijn dappere detectives, geleerden en geestelijken die zo snel mogelijk de stad doorcrossen om mysteries te ontrafelen, occulte ongein in de kiem te smoren, tot waanzin drijvende monsters in elkaar te stompen en de wereld net, net, net op tijd te redden voordat alles wordt opgeslokt door een predeluviaanse inktvisgod.


Deze doos biedt 4 zenuwslopende verhaallijnen die helemaal in lijn zijn met de kosmische horror-spinsels uit de boeken van HPL. En ja, je zal vaak falen, sneuvelen, botte pech hebben, het kwaad zal zich als een Pandemic-vlek over de kaart verspreiden omdat je een ongelukkig fiche uit de doom cup trekt, je zal richting het onverschillige firmament schreeuwen hoe oneerlijk dat allemaal is…   Maar hey, als je met Lovecraft in zee gaat dan hoort dat erbij. Dit is een heerlijke Halloween-kraker, de triple A blockbuster onder de horror co-ops voor wie tegen haar of zijn verlies kan, niet vies is van stukjes tekst voorlezen, uitermate goed kan samenwerken en graag ondergedompeld wordt in een meeslepend complex co-op avontuur dat doordrenkt is van sfeer en verhaal.


Arkham Horror komt in twee smaken: de classic en het kaartspel. Allebei bieden ze in de kern dezelfde geniale ellende. Marvin droomt nog steeds weleens van de ghoul priest. Wil je weten wat hij hierover te zeggen heeft? Check onze co-op co-op special met Nox!
ALIEN: Fate of the Nostromo & Horrified
1-5 Spelers / 45-60 Minuten / 10+ / Ravensburger


Arkham Horror is een loeizware pil. Daar heeft niet iedereen altijd trek in en dat is oké! Gelukkig zijn er andere spellen, waarin je ook de krachten bundelt om uit de klauwen van het kwaad te blijven, spellen die je iets van die gruwel en spanning laten proeven, maar die een tandje korter, vlotter en vriendelijker voor beginners en je bankrekening zijn. Zoals ALIEN: Fate of the Nostromo. In dit spel speel je als Ripley, Dallas of een ander klam crew-lid van ruimteboot de Nostromo, a.k.a. de gammele roestbak met een ongewenste gast aan boord: de alien die vroeg of laat met zijn glimmende bananenhoofd opdoemt uit een ventilatieschacht om je te belagen met een dubbele set kaken. En dat moeten we niet willen met z’n allen!


Die xenomorph, daar moet wat aan gedaan worden. Maar wat? Dat bepalen deze willekeurig getrokken missies. De ene keer moet je een facehugger opsporen, de andere keer organiseer je een theekransje. Om al die opdrachten te behalen, rennen jullie door dit Giger-labyrint om wapens, zaklampen, koelvloeistof en wat al niet naar de juiste locaties te brengen. Alle missies behaald? Dan onthul je de eindmissie en is het hopen en heel hard je best doen om het er levend vanaf te brengen voordat die hele Nostromo met crew en al wordt opgeblazen. Ben je een scifi-filmfan, of heb je gewoon trek in een spannend avontuur dat niet gelijk je hele avond opslokt? Dan is dit een goeie.

Je kan ook gaan voor die andere Arkham Horror-light: Horrified! Alien en deze komen verdacht veel overeen, alleen komen er in Horrified geen aliens aan te pas, maar walsen Frankenstein, Dracula en overige OG’s van het griezelfilmgenre door de straten. Wil je weten wat wij over Horrified te zeggen hebben? Zie onze co-op special.


Unmatched: Cobble & Fog
2-4 Spelers / 20 Minuten / 9+ / White Goblin GamesUnmatched: charmante plug & play knokpartijtjes in een doosje, waarin je een vechter uit één of ander publiek of IP domein plukt en je bewapend met een uniek deck je rivaal te lijf gaat in een uitputtingsslag die je al parerend paraderend over het bord je kaarten erdoorheen laat jagen. Hartstikke leuk, en nog leuker is dat bijna al die sets op zichzelf staan en los te spelen zijn, maar dat je ze ook kan mixen en matchen. Hoe dat allemaal zit, kun je zien in onze video review van Unmatched. Voor nu houden we het bij deze griezel-variant.


In Cobble & Fog hangt de mist laag, zijn de kragen hoog opgetrokken en wordt de strijd beslecht op glibberige kasseien en krakende planken. De hoofdrolspelers in dit gothic horror onderonsje zijn Dracula, wiens wangedrag met een gerust hart parasitair genoemd mag worden, Sherlock Holmes, die samen met Watson al voorspellend en deducerend ten strijde trekt, The Invisible Man, die zijn naam eer aandoet door overal op de kaart op te kunnen doemen, en tot slot Jekyll, die met gevaar voor eigen leven kan veranderen in woeste wildebras Hyde om de boel kort en klein te slaan.


Het is allemaal weer één groot thematisch spektakel bij Unmatched. De kaarten komen met verfrissende speelwijzen en zijn stijlvol aan de achterliggende verhalen gekoppeld. En oh oh oh, wat komen er toch weer coole mini’s uit de doos. Dit alles maakt van deze Unmatched een prima match voor je Halloween-spelletjesavond.

Bureau of Investigation: Investigations in Arkham & Elsewhere
1-8 Spelers / 120-240 Minuten / 14+ / Space CowboysWe wanen ons in Massachussetts, Amerika tijdens de roaring 20’s van de vorige eeuw. Jullie zijn de agenten die werken voor de Bureau of Investigation en krijgen te maken met paranormale cases en ander ongein uit het brein van H.P Lovecraft. De ene zaak is nog meer vervreemdend dan de andere. Aan het einde van de dag is het jullie taak om alles tot een goed eind te brengen.


Dit spel is gebaseerd op Sherlock Holmes Consulting Detective. Ook hier krijg je 6 zaken die moeten worden opgelost. Dat doe je door een kort verhaal te lezen, waarna je wordt losgelaten met een krant van de dag, landkaart, telefoonboek en 15 dagen om alles op te lossen. Ik wil niks spoilen maar ik wil toch een klein deel van het verhaal delen. In case 1 (The Face), is er een lijk gevonden in het Poor District - niet iets heel vreemd in een ongure stad als Arkham, maar wanneer je bij de lijkschouwer bent, wordt er een la opengetrokken met precies dezelfde man, waarop de lijkschouwer zegt: ‘tweeling, dacht ik al. Opvallen, maar het kan’, waarop hij nog een la openmaakt en er een identieke derde man tevoorschijn komt. Jakkes. En dan is het aan jullie om te beginnen.

De verhalen zijn overtuigend, de gekke gekmakerij van H.P. zit er goed in. Wij hebben aantekeningen gemaakt, kaarten getekend, gesprekken gevoerd waarom iemand iets gedaan zou hebben. Soms waren zaken niet te verklaren, was het eng om nieuwe verhalen voor te lezen omdat het echt heel spannend was. Ik heb genoten van dit noire-achtige demonen-detective avontuur.

Spookslot
2-4 Spelers / 45 Minuten / 6+ / 999 GamesVoor de kleine dobbelaars valt er heel wat af te spoken met spookslot. Als paranormale onderzoeker ben je het slot ingewandeld om erachter te komen dat alle spookverhalen over deze plek waar zijn. Wanneer jullie op de zolder zijn aangekomen, ontwaakt graaf spookslot en zal hij er alles aan doen om jullie in het kasteel te houden. Dobbel je rot om te ontsnappen uit dit spookhuis dat voller met vallen is gevuld dan een gevulde koek.


Iedereen met een geheugen en voorliefde voor spellen kent de 1985 versie - en ja sorry, het skelettenhoofd mist, maar je krijgt er een glow-in-the-dark spookje voor terug.

Dit is ganzenbord op steroïde; je dobbelt, je verplaatst je poppetjes. Sta je op een rood voetje, dan moet je dobbelen. En dobbel je dan het spookje? Dan druk je het spook in en ligt je lot in de handen van de graaf en zijn stalen knikkers. Af? Dan start je op een blauw vakje en dobbel je!

Wie als eerste met zijn of haar onderzoekers de deur bereikt wint. Meer is het niet. Zonder kinderen wordt dit een hele lange avond - niet aan beginnen - maar de jongste spelers zullen gierend onder tafel liggen als mama, papa of oma voor de honderdste keer van de trap af wordt gekegeld. Een kartonnen lust voor de nostalgie en geweldig om met kleine spookliefhebbers op tafel te zetten. Ik had vroeger een obsessie met dit spel, ik droomde over dat rollende doodshoofd, maar hoe je het moest spelen? Ik had geen idee.Betrayal at the House on the Hill
3-6 Spelers / 60 Minuten / 12+ / Avalon HillHeb je blaren op je oogballen van het knipogen tijdens Weerwolven? Misschien kan je dan een sprong in het diepe maken met deze griezel-banger. Treed als groep dit spooky huis binnen, want misschien ben je hier voor een bezichtiging, of wil je ordinair op spoken jagen? Hoe dan ook, in de eerste fase van het spel ontdekken jullie kamer na kamer, verzamel je items, events, en andere ongein. Maar dan, wanneer er genoeg omens zijn gespeeld, toont het huis zijn ware aard en begint The Haunt. Van bezeten vrienden en jagende monsters tot mystieke zaken… dit spel heeft het allemaal! Met 50 verschillende plot twists is het elke keer een verrassing wat voor horrors het huis je oplegt.


De regels zijn simpel: je dobbelt je door het plot. Wat het bijzonder maakt, is de plot twist, want het kan zomaar zijn dat één van jullie de verrader is die bezeten wordt door een entiteit en de anderen van het bord moet demoniseren. De twists zorgen dat je aan het begin voorzichtig door het huis wandelt. Is het slim om bij elkaar te blijven, of Scooby Doo je er op los en is het eerste wat je zegt ‘let's split up, gang!’.

De spanning voor het onbekende maakt na de twist plaats voor actie. Het monster is bekend en nu wordt er gehandeld. Hoewel dit alweer de 3e editie is, is het wel wat aan het verouderen. De kozijnen zijn charmant, maar het tocht toch flink. Het is een beetje plomp, maar heeft zijn charmes. Je weet nooit welk horrorgenre je geserveerd krijgt, het is spannend om steeds een tegel om te mogen draaien en zo het landhuis in kaart te brengen, en de robuuste regels hebben genoeg te bieden voor een gezellige griezelspelletjesavond.
Zombicide: Black Plague
1-6 Spelers / 60-180 Minuten / 14+ / Cool Mini Or Not, Guillotine Games

Co-op dungeon crawler en zombies hakken, dat is de bizz in deze kiloknaller! Zombicide is een pakket gevuld met poppetjes, weinig regels, niet al te veel spel, maar heel veel hack’n’slash-werk dat allemaal wordt bepaald door het geluk van de dobbel.

We bevinden ons in de middeleeuwen van de fantasy en de zwarte pest raast door het koninkrijk. Einde der tijden? Of een vrijbrief om je beste zwaard van stal te halen en alles wat hinkt, gromt, kwijlt, of bubbelt tot vijand te maken. En zo klap je samen met je tafelgenootschap van het ene in het andere scenario.


Ook al spreekt de doos ons tegen (‘this is not a toy’) is dit wel degelijk speelgoed. Hordes van plastic poppetjes die over de map slenteren, simpele doelen als red deze persoon of vind dat ene magische ding dienen als niets anders dan generieke verhalen om te maaien met je held. Door breinzuigers te verslaan krijg je XP en met genoeg daarvan ga je level up, en zo kun je meer spullen bij je houden om te vechten, krijg je meer acties om te vechten, en krijg je meer krachten om te vechten tegen die immer groeiende zombieclub. Het kost een rib uit je lijf, maar je krijgt er ook wel wat voor terug. Een no-brainer voor de horror-hak-fanaat. Hou je meer van de tegenwoordige tijd? Dan is er Zombicide Second Edition.
Tiny Epic Zombies
1-5 Spelers / 30-45 Minuten / 14+ / Gamelyn Games


Wil je zombies bekijken vanuit the light side of life, dan heeft Gamelyn Games de titel voor jou: Tiny Epic Zombies, een volwaardig volwassen bordspel verpakt in een doosje niet veel groter dan een pak hagelslag. We zijn in de klassieke zombie setting beland: het winkelcentrum, a.k.a. de geboorteplaats van de moderne zombie. In 1978 regisseerde George A. Romero Dawn of the Dead, een kritische noot naar het alsmaar groeiende consumptiegedrag van de Amerikaan, die volgens George hoogtij vierde in de welbekende shopping malls. Slome, voet voor voet vooruit schuivende ziellozen, op zoek naar hun volgende aankoop. Leuk detail: zijn zombies waren blauw. Goed. Ook hier is het winkelcentrum overspoeld door ondoden en is het aan jullie om dit te stoppen.


Hoe? Door verschillende scenario's te voltooien voordat de zombies met te veel zijn. En dat kan je doen met de hele club tegen het spel, solo, of één van jullie is de zombie-speler tegen de rest (die laatste raden we af, want het zombie opperhoofd heeft niet bijzonder veel te doen). Tiny Epic Zombies valt voor ons in de categorie ‘kan zo mee in de tas, is lief voor je kast’ en de meeples kan je tot de tand bewapenen en in een houten motor plaatsen, dus wat wil je nog meer?
Last One Alive
2-5 Spelers / 15 Minuten / 13+ / Ares GamesDwalend door de eindeloze hallen van Spiel in Essen is tussen al dat spellengeweld door dit bescheiden doosje in de tas geslopen: Last One Alive. En dit is leuk! Oké, dus de zombies zijn wederom aan de wandel en jij en je één tot vier medespelers zijn de laatste overlevenden. Of het qua overlevingskans handig is valt te betwisten, maar toch is het doel in dit spel om als allerlaatste in leven te blijven door zoveel mogelijk zombies op je medemens af te sturen.


Dat gaat ongeveer zo: aan het begin van je beurt ligt er één zombie voor je, en daar moet je wat aan doen voordat je een beet oploopt. Dat doe je met deze poel aan dobbels. Van al deze stenen mag je er 4 in je beurt kiezen om te gooien. Ga je voor veilig? Pak dan minstens 2 rode, dit is namelijk je munitie om zombies mee overhoop te knallen. Maar ja, je wil ook je rivalen pesten, dus doe maar een gele d’r bij. Rol je daarmee een barricade? Dan mag je één zombiedobbel doorschuiven naar je linkerbuur. En als laatste een witte dan maar? Hiermee kan je een bijl, kettingzaag, walkie talkie of andere zombie apocalyptische gadget opscharrelen. Of waag je het erop om een zwarte dobbel in de mix te gooien, waarmee je één of twee extra zombies op je buren af kan sturen? Allemaal verleidelijk, maar besef wel dat je met witte, gele en zwarte acties altijd de kans loopt om in een zombie ambush te belanden. En dan baal je dat je te weinig rode dobbel-munitie hebt meegenomen.

Last One Alive is een simpel en smakelijk push-your-luck zombie-knalfestijntje voor wie van een beetje pesten houdt en het heerlijk vindt haar of zijn vrienden van tafel te dobbelen.