10 Beste Bordspellen Tips voor Twee Spelers 2024



















Brood en Bier
2 Spelers / 30-45 Minuten / 10+ / 999 Games







In Brood en Bier neem je het tegen elkaar op om in 6 jaar tijd het beste brood te bakken en het lekkerste bier te brouwen. Dat doe je door kaarten op tafel te gooien, die je kan spelen om grondstoffen te krijgen van de akkers, het bier of brood zelf te maken. Ook kan je die kaarten onder je dorp schuiven als een uitbouw. Je kan dus heel wat puzzelen met dat ene setje op hand hoe jij dit jaar je punten bij elkaar harkt, want harken zul je.


De jaren wisselen van vruchtbare jaren naar droge jaren, en dus is niet altijd alles voorradig van de akkers om je wilde bier-of-brood-plannen uit te voeren. Na 6 rondes is het klaar met de rivaliteit. Nu wordt er gekeken wie er gewonnen heeft. Maar het spel heet Brood EN Bier, met de nadruk op EN. Je eindscore wordt bepaald door je goederensoort die het laagste heeft gescoord. Heb jij je geprofileerd als S.O.S. Biergigant? Prima, maar nu scoor je juist met je verwaarloosde bakkerij. Je wil dus het hele spel in balans blijven met je productie. Brood en Bier is een lekker vredig denkspel, dat wegens de multifunctionele kaarten behoorlijk wat diepgang krijgt.







Splendor Duel
2 Spelers / 30 Minuten / 10+ / Space Cowboys







Splendor op maat geslepen voor 2 spelers. In de duel-versie ben je wederom een edelsmid met geldingsdrang, en ga je edelstenen en -metalen graaien om sieraden te edelsmeden. Zo’n juweel is meer dan de som der edele delen, want die brengt prestige en kronen in het laatje, en dat is mooi, want met 20 prestigepunten op zak, of 10 van dezelfde kleur, of 10 kroontjes, win je per direct het spel.


Je kan dus op 3 manieren winnen - wat het spel lekker flexibel maakt - en al die manieren beginnen met grondstoffen. Deze grondstoffen liggen uitgestald in een raster, waar je er in je beurt 3 of minder naast elkaar liggende van mag pakken. Zo probeer je voor de neus van je overbuur de beste fiches weg te grissen. En met die fiches koop je juwelenkaarten, die voor je blijven liggen en permanent in te zetten zijn om nog méér en duurder en beter te kunnen kopen, en zo ontstaat er een sneeuwbaleffect van Renaissance-bling… en na pakweg 20 spannende minuten is er een winnaar.

Splendor Duel is kort, krachtig en speelt heerlijk soepel weg terwijl je als een schrandere handelaar aan het schuiven bent met munten en lekker verzwaarde chips. Het is net wat venijniger dan de vanilla versie (je kan van elkaar stelen!), maar vond je die tof, dan is dit een duel voor jou.
















Undaunted: Normandy & Africa
2 Spelers / 45-60 Minuten / 14+ / Osprey Games






War Chest en Great Plains: twee regelrechte tweespeler-toptips waar dezelfde namen op prijken. Geweldige spellen, maar er is één titel van dit duo die me nog gelukkiger maakt: Undaunted. Het is 1944, geallieerden tegen de as, je kent het wel en je moet ervan houden. Maar wie wil, haalt hiermee een ijzersterk strategiespel in huis, met intense scenario’s vol tactiek, heldhaftige risico’s en domweg dobbelgeluk, en dat allemaal gegoten in een makkelijk te leren format dat zo op tafel staat.

Je zet een scenario uit het boek op, en dan barst de strijd los en werp je beurtelings kaarten op om jouw units aan te sturen, het terrein te verkennen en te veroveren, te vechten, en dat alles om als eerste het scenariodoel te behalen.


Die kaarten, die trek je uit je deck, dat je gaat op- en uitbouwen met reservetroepen. Het is dus een deckbuilder, maar wel één waarbij je met 10-zijdige dobbelstenen kaarten uit elkaars deck kan schieten: elke keer als een manschap van je wordt geraakt, verdwijnt één van je kaarten voorgoed uit het spel. Deze uitputtingsslag  werkt simpel en intuïtief, maar is oh zo spannend - en frustrerend, want regelmatig zullen al je plannen in duigen vallen.

De mix van uitdagende simpliciteit, gevarieerde units, scherpe missies, denkwerk en dobbels gooien maakt van Undaunted een cocktail waar ik géén genoeg van kan krijgen. Je zou het kunnen zien als de liefdesbaby van War Chest en Memoir ‘44. Dus vind je die tof? Dan is dit een knalharde aanrader.





Caesar / Blitzkrieg
1-2 Spelers / 20-45 Minuten / 14+ / Jumping Turtle Games







Twee spellen die je een hele oorlog in minder dan 20 minuten laten voeren. Lekker efficiënt… en bomvol spanning! In Blitzkrieg wordt er gestreden ter land, ter zee of in de lucht aan de grote vijf fronten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elk front heeft verschillende veldslagen, en die kan je bedekken met een eenheid, op die eenheid staat dan weer hoe sterk die is, en dat is het aantal vakjes dat het battle blokje in jouw richting wordt geduwd. Is de veldslag gestreden dan krijgt de speler die in de plus van de war track staat op zijn of haar spoor de punten. En wie als eerste 25 heeft behaald, die luidt het einde in.
Dit is een scherp spel, een snel spel, een ‘ik wil eigenlijk aan dit front vechten, maar ik moet nu ook bij dit front ingrijpen omdat ik anders op dit front misschien de nodige veldslagen misloop’ tactisch dilemma-rama. En daar komt nog eens bovenop dat waar je ook een eenheid neerlegt, je direct het effect krijgt dat erop staat, en dat maakt het soms nog leuker of lastiger om te kiezen waar of hoe je jouw weg naar de overwinning wil leggen. Blitzkreig is er eentje die je in een fuik duwt: je start met veel keuzes waar je je eenheden kan aanleggen, maar na een paar rondes wordt de fuik nauwer en nauwer om je plannen te laten lukken, opties verdwijnen, de spanning neemt toe, en dat alles maakt het een heel gevaarlijk scherpzinnig spelletje.


In Caesar! vlieg je elkaar in de lauwerkransen in en rondom Rome en probeer je als eerste al je controlefiches op het bord te krijgen. En dat doe je - a la Blitzkrieg - bewapend met een trekzak vol troepen die je op verschillende soorten terrein inzet. Op het moment dat een provincie is omsloten door invloedfiches, plant de speler die daar de meeste invloed heeft een controlefiche in de regio. Omdat elk fiche twee waarden heeft, vliegen de dilemma’s je om de oren. Zet je op de ene provincie in, dan keer je die andere de rug toe… en dat is nooit handig met al dat toga-tuig.


Caesar en Blitzkrieg hebben veel van elkaar weg, maar Caesar voelt net wat directer en minder abstract. Je wordt gelijk in de strijd gegooid en moet scherp blijven, want één fout en je rivaal walst het halve rijk plat en is dikke mik met de Senaat. Caesar is Blitzkrieg gemixt met een intens potje kamertje verhuren, en een heerlijk tactisch duel.















That Time You Killed Me
2 Spelers / 15-30 Minuten / 10+ / Pandasaurus Games







Soms, echt heel soms komen er van die spellen voorbij waar je je hersens voelt kraken, en dat was zeker weten aan de hand met That Time You Killed Me. Één van jullie heeft tijdreizen uitgevonden, de ander wil je omleggen en er met je IP vandoor gaan. Wie wie is? Geen idee? Maar je bent erop uit om de ander uit te wissen en de titel te claimen als ‘ware uitvinder’.


Makkelijker gezegd dan gedaan, want dat uitwissen moet je doen op drie borden die het heden, het verleden en de toekomst voorstellen. Weet je de pionnen van je tegenspeler van 2 tijdlijnen te elimineren, dan heb je gewonnen. Dat elimineren, dat doe je door je rivaal van de kaart te duwen. Wat het ingewikkeld maakt, is dat je een pion die in de toekomst is, kan kopiëren naar het heden. En een pion in het heden kan dan worden gekopieerd naar het verleden, waardoor je overal en ergens in de tijd kan oppoppen. Daarbij moet je ook in de gaten houden dat je elke beurt moet wisselen in welke tijd je een pion verplaatst. Dit zou al genoeg zijn voor een klein briljant spel, maar je krijgt ook nog eens 4 scenario's die allemaal iets unieks geven. De eerste set (ik zal de rest niet verklappen) geeft je groenvoorzieningen, die je briljant laten zien hoe dit spel werkt. Leg je een zaadje in het verleden, dan groeit er een struik in het heden, en is het een boom in de toekomst. En je killed je tegenstander door die in een struik te duwen, of door een boom op diegene te laten vallen. Dit is een unieke titel die iets nieuws te bieden heeft, weet te boeien, spannend is en er heel mooi uitziet en tot één van mijn (Marvin) favoriete spellen behoort.









Star Wars:
The Deckbuilding Game

2 Spelers / 30 Minuten / 12+ / Fantasy Flight Games







Star Wars: The Deckbuilding Game is de meest generieke titel sinds The Game, maar laat je niet bedriegen door die suffe naam. Het is weer eens ouderwets Rebels VS The Empire. Deze sterrenoorlog wordt gewonnen door degene die als eerste 3 planeten van de ander heeft verwoest. Om die hemellichamen te bestormen zal je, zoals de titel al doet vermoeden, een deck moeten bouwen.


Je start met de droeftoeters van The Galaxy: saaie, maar dienstbare kaarten, die je kan inzetten om op planeten te schieten of om uit de markt (‘galaxy row’) betere kaarten te kopen. Allemaal lekker basic, maar de schitterende twist is dat je kaarten uit die markt kan schieten, en zo kan voorkomen dat je tegenstander Luke, Lea of zo’n andere BN’er in handen krijgt. Voor dit soort bounties krijg jij ook nog eens een premie, waarmee je zelf dan weer coole kaarten kan kopen om je  eigen deck mee te spekken.

En wat zou Star Wars zonder The Force zijn? Er is een heuse midiclorian-strippenkaart, waarop je bijhoudt aan wiens kant die Force staat. Ben jij dat? Dan brengt dat de nodige voordelen met zich mee. Zo raakt Luke helemaal hyped van dat spul en kan ‘ie opeens solo een hele Star Destroyer neerhalen.

Wij hebben zoveel plezier gehad met dit snelle, makkelijk te leren head-to-head duel, dat je ons in onze video review 15 minuten ononderbroken kan horen oreren over lichtzwaarden en mannen met ademhalingsproblemen.












Rainbow
2 Spelers / 10-15 Minuten / 7+ / 999 Games







In Rainbow kaart je de kleuren van de regenboog bij elkaar door beurtelings kaarten in een rij aan te leggen. Leg je de zesde unieke kleur op tafel? Dan regel jij die regenboog en scoor je voor elke kaart een punt. Maar! Plot twist: Elke kaart is dubbelzijdig, en omdat je je hand zo aanvult uit deze handige houder heb jij geen idee welke kleur er op de achterkant zit… maar je overbuur wel!


Je begint je beurt met 3 handkaarten, waarvan je er altijd eentje aanlegt. En nu wordt het spannend, want je mag er ook 2 of 3 spelen. Verleidelijk, want je wil zo uitkomen dat jij met de zesde kaart de regenboog afmaakt. En dit is waar de push-your-luck om de hoek komt kijken, want voor elke opvolgende kaart die je speelt, draai je eerst een andere kaart om die al op tafel ligt. Ligt er nu 2 keer dezelfde kleur op tafel? Dan is het gedaan. Bam. Einde ronde. De hele boog blaast op in je gezicht en je rivaal scoort alle kaarten. En zo blijven jullie regenbogen aanleggen en kaarten scoren, net zolang totdat de kaartenhouder leeg is. Heb jij uiteindelijk de dikste stapel gescoorde kaarten? Dan win je.

Rainbow is een tactisch kleuren-memory duel waar je een goed stel hersens en een lading lef voor nodig hebt. Laat je niet van de wijs brengen door de nietszeggende uitstraling: dit is een vlijmscherp tussendoortje waarbij je geheugen kleur zal gaan bekennen.








Parijs De Lichtstad
2 Spelers / 30 Minuten / 8+ / 999 Games






Dit spel tilt tegelen naar een hoger niveau. Letterlijk zelfs! Je bouwt namelijk op twee lagen. Duik in de straten van het Parijs van 1889. Het jaar van de wereldtentoonstelling, oftewel het moment suprême om de wereld te verbazen met de magique de l’electrique. In deze verrukkelijke puzzelaar is het aan jou om al het moois dat Parijs te bieden heeft in het licht te zetten.

Maar voordat het zover is, moet eerst in ronde 1 de fundering worden gelegd. Om beurten mag je op het bord, dat heel handig in de doos zit ingebouwd, een van je keientegels leggen of een gebouw uit de algemene voorraad pakken om voor je neer te leggen.


En vanaf de start zal je puzzel-oog moeten samensmelten met je gok-brein, want je mag namelijk alleen op je eigen kleur en de jokerkleur een gebouw neerzetten, en een gebouw levert pas punten op als deze naast een lantaarn staat, en een gebouw levert twee keer zoveel punten op als die naast twee lantaarns staat, en je bent in deze fase nog helemaal niet verzekerd van een bouwkavel, omdat je pas na de eerste fase überhaupt gebouwen op het bord mag leggen.

Tijdens dit spel verandert je brein in een tetris-achtige ordinateur. Je bent vrij om gebouwen te pakken, vormen te kiezen en te draaien en rustig na te denken hoe je te werk gaat. Omdat er 2 fases zijn moet je goed plannen. En als je even opkijkt van je eigen puzzelproject, kan je zomaar het plan van je overbuur spotten en kom je in verleiding de boel te dwarsbomen. Opties te over!

Naast dat dit allemaal vernuftig in elkaar steekt, is dit spel ook nog eens sfeervol, smaakvol, en dankzij de prachtige ‘ansichtkaarten’ krijgt elk spel een nieuwe frisse touch, met nieuwe gebouwen en leuke extra's.












Hive Pocket
2 Spelers / 20 Minuten / 9+ / Asmodee






Sommige bordspellen zijn zo briljant dat ze niet eens een bord nodig hebben; ze zijn het bord zelf. Hive is zo’n vlijmscherp spel, waarin je elkaars bijenkoning moet insluiten om te winnen.

De regels zijn elegant, makkelijk te leren, maar oh zo moeilijk te meesteren.
Je start je strijd door een steen op tafel te leggen. Je tegenstander moet nu een steen tegen die van jou leggen. Jullie mogen nu stenen blijven aanleggen t/m de vierde ronde. Daarna moet de koningin in het spel komen. Op het moment dat je koningin in het spel is, is het spelbord af. Nu mogen alle stukken die onderdeel zijn van de hive gaan bewegen. Je mag nu aan het begin van je beurt kiezen om een steen toe te voegen aan de hive of een steen in de hive te verplaatsen. Hoe bewegen die stenen dan?

Nou, de koning mag 1 stap verplaatsen, net als de tor, naar die mag ook boven op een andere steen stappen om die zo te blokkeren. De spin moet altijd precies 3 stappen zetten. De sprinkhaan kan over de hive heen springen, en de mier mag helemaal lekker rondom de hive wandelen.
En dat is het. Zo probeer je de koningin te omsingelen. Simpel, maar niet makkelijk. Topspel voor 2!






Summoner Wars
2 Spelers/ 30-60 Minuten / 9+ / Plaid Hat Games







Altijd al willen weten hoe het is om een uitzendbureau te hebben in de tijd dat tovenarij nog bestond? Dan kan je dat nu beleven in Summoner Wars! trommel oproepkrachten op om de strijd in fantasyland naar jouw hand te zetten. Het doel? De summoner van je tegenspeler te slopen. Dat doe je door mannen, vrouwen en monsters op het bord te summonen.


Je wil troepen zo slim mogelijk positioneren, want gewapend met dobbels en kaartcombo’s probeer je een deuk te slaan in de defensie van het tempoteam tegenover je.
Een kaartduel dus, met een fysiek bord waarbij wáár je je kaarten legt bijna net zo belangrijk is als wat je neerlegt. Na een paar potjes weet je wat je deck kan en wat je van je tegenstander kan verwachten, en dan ontvouwt er zich een verslavend kaarten-knokfestijn vol creatieve manieren om je overbuur het leven zuur te maken. Let wel, krijg je kippenvel in je nek van termen als Focus, Common, Cost, Distinct, Faction, force, Friendly, Unit, Other, Phase, Range, Resolve en Structure, dan is Star Wars: The Deckbuilding Game misschien de betere optie. Krijg je nou juist kriebels op andere plekken van al die termen? Dan moet je misschien eens bij de dokter langs.

Summoner Wars is een heavy hitter, met een set aan sierlijke regels. Heel behapbaar als je al eens eerder kaartspel à la Magic hebt gespeeld. Nieuwsgierig? Dan is dit wel een mooie om de heavy side of the board game life mee uit te proberen.