10 Beste Bordspellen Tips voor deze Zomervakantie 2024



















Tranquility
1-5 Spelers / 15-20 Minuten / 8+ / White Goblin Games







Zin in een zwijgzame zomeravond? Zet dan samen koers aan boord van het schip Tranquility, op zoek naar dat ene beloofde eilandje. Een speelveld van 6 bij 6 kaarten vormt de zee, met links onderin het startpunt van de reis. Als het lukt om heel deze zee te vullen met 36 genummerde kaarten in oplopende volgorde, dan meren jullie als winnaars aan bij de finish. Één probleempje: al die kaarten zijn gehusseld, je krijgt er per speler maar 5 op hand en mag bovendien helemaal niks met je bootgenoten bespreken. Leg je een handkaart naast een kaart die er al ligt, dan moet je het verschil tussen beide kaarten betalen met je overgebleven handkaarten. Dus leg ik naast de 1 een 4, dan gaan er 3 naar de aflegstapel. Je vult je hand altijd aan tot 5 kaarten, en dan is je buur aan de beurt.


Zo probeer je samen slim de rijen te vullen zonder te snel je trekstapel uit te putten, want als er ook maar iemand zonder kaarten komt te zitten, dan is het feest voorbij. Tranquility doet denken aan die andere mentale samensmelter: The Mind, alleen leunt dit spel meer op inschatting en rekenkracht dan op gevoel voor timing. Minder stressvol dus! Daarnaast heeft deze titel iets weg van The Game, los van het feit dat Tranquility er 10x smaakvoller uitziet.

Tranquility is een heerlijk legspel voor vreedzame vakantiegangers die het zalig vinden om even niet te hoeven praten.








Crew 1 en 2
2-5 Spelers / 20 Minuten / 10+ / 999 Games







Kan je niet stoppen met zwijgen? Dan mag je deze zomer ook ónder de golven slimme dingen doen in stilte! De Crew: Missie Diepzee is de opvolger van die andere De Crew, die ons en vele andere aardbewoners al zo charmeerde met z’n slagkrachtige ruimte-avontuur. Ditmaal duiken we diep in de zee, waarin je in 32 missies op zoek gaat naar een verloren beschaving, apparatuur het laat afweten, waar wederom vanalles stuk gaat en het succes van de missies afhangt van hoe goed jij en je crew kunnen klaverjassen.
De Crew is een slagenspel. Je kent het wel: Iedere ronde speelt iedereen om de beurt een kaart. Wie de hoogste kaart in de leidende kleur speelt, of met de hoogste troefkaart op de proppen komt, die wint de slag. Maar - en dit is waar De Crew lekker gek gaat doen - wat nou als je het spel kan winnen door een slag juist te verliezen?


In De Crew werkt iedereen namelijk samen, en met z’n allen moeten jullie - met zeer beperkte communicatiemiddelen - voor elkaar zien te krijgen dat de juiste slagen op het juiste moment door het juiste bemanningslid gewonnen worden. Wie wat wanneer precies moet winnen wordt bepaald door de speciale opdrachten die je als speler voor je kan krijgen, zoals bijvoorbeeld: win twee slagen achter elkaar, of win de laatste slag met een groene twee.

Deel 2 van De Crew komt met wel 96 van dit soort opdrachtkaarten en maakt de De Crew-formule daarmee nog afwisselender en flexibeler. Al moeten we wel zeggen dat die modulaire opdrachtfiches uit het origineel iets meer karakter hebben dan deze kaartjes. Hoe dan ook: allebei deze spellen staan garant voor avonden spanning en avontuur, voor gedeeld lief en leed en de opluchting aan tafel als je beseft dat jullie een missie aan het winnen zijn.
















Hellapagos
3-12 Spelers / 20 Minuten / 8+ / 999 Games







Wat gebeurt er als je cruiseschip op de klippen loopt en je met elkaar aanspoelt op een onbewoond eiland? Overleef je samen of wordt het Darwins jungle? Hellapagos is een sociaal experiment. Iedereen moet als één van de 20 karakters zien te overleven en het eiland verlaten met een zelfgebouwd vlot, voordat een naderende orkaan het verhaaltje uitblaast. Geen probleem, want samen komen jullie er wel uit, toch? Omdat je in je beurt maar 1 actie mag uitvoeren zal er overlegd moeten worden wie wat gaat doen. Gaat één van jullie de jungle in op zoek naar hout voor het vlot? Succes en pas op die voor slangen. Maar er moet aan het eind van de dag ook genoeg te eten en te drinken zijn, want anders moet er iemand worden ‘weggestemd’, zodat er opeens wel genoeg ‘proviand’ is. Dus wie gaat er water halen? Wie gaat er richting zee om te vissen?


Hellapagos is een verraderlijk eiland, waar alle mensen deugen totdat je buurvrouw net iets te gretig hout aan het sprokkelen is en zo een slangenbeet oploopt en dus een ronde niet mee kan helpen. Onhandig, zeker omdat de visvangst al twee dagen vies tegenvalt. Moeten we nou echt proviand gaan verspillen aan iemand die ons alleen maar tot last is?

Er komen vroeg of laat scheurtjes in het paradijs - Lord of the Flies ligt immer op de loer - en dan is er ook nog een kaartendeck. Iedereen kan een duik nemen bij het wrak en terugkomen met handkaarten die je voor jezelf mag houden of kan delen met de groep. Dit zijn fijne kaarten met extra water, medicijnen of eten, voor als de vangst tegenvalt. Maar wat iedereen aan tafel ook weet is dat er naast Catan ook hele andere zaken op te duiken zijn…

En zo kan het dus gebeuren dat je het ene moment nog een beschaafd debat hebt over wie er water gaat halen en even later hou je met trillende handen je buurman onder schot omdat hij wel erg vaak bij het scheepswrak rondhangt en niet wil zeggen of hij broodjes achterover drukt of een kogel heeft voor iedereen op het eiland. En voordat je het weet heb je de trekker overgehaald en schiet je per ongeluk die buurvrouw met de slangenbeet overhoop omdat je buurman de kogel afketst met een gebogen plaat. Ow! Nu ben jij een moordenaar en de boeman, omdat je buurman gewoon broodjes aan het verzamelen was voor de groep.

Op dit eiland lopen de gemoederen hoe dan ook hoog op, en dat allemaal met een set simpele regels, de keuze uit 4 dingen die je in je beurt kan doen en wat handkaarten.

Of je nou een teamspeler bent of juist degene bent die altijd de Weerwolf van Wakkerdam wil zijn, dit is er eentje die bij heel veel vakantievierders in de smaak zal vallen.







Scout
2-5 Spelers / 20 Minuten / 9+ / Ionk Games







In Scout wil je het dakdoek van de circustent blazen met een een show groter dan het leven - en nog belangrijker: dan die van je rivalen. Dit ga je doen met artiesten zoals Helen, Robert, Susan en Lisa. Op zichzelf prima acts: trampolines, drums, trapezes en moordwapens die gebruikt zijn door Napoleon. Maar! Je wil sets maken. Een set/act bestaat uit bijvoorbeeld een 1, 2 of 6, 5, 4 - allemaal goed, zolang de boel maar op- of afloopt. Of als het een paar is: 2 vieren of - zet de boel op stelten - 7 zeuvens. En dat… klinkt echt oersaai, ware het niet dat de kaarten die je aan het begin van het spel in handen krijgt nooit en te nimmer mag reorganiseren.


Dus wil je dat Larry en Donna de trapeze-act van hun leven geven, dan is dat jammer want Elizabeth Yono Oko’t de boel met haar drums. En er is nog een twist. Aan het begin van je beurt mag je je hele deck 180 graden draaien. Dit maakt van Elizabeth niet een blocker maar een showstopper, want nu kan je op tafel met een aflopende set van 3, 2, 1. Wil je, of kan je niet met een act op de proppen? Dan scout je! Nu mag je bij je buren een talent wegroven en vervolgens waar je maar wil in je deck stoppen om de show te stelen.

Na je beurt is het aan je buur om je act te overtreffen met hogere nummers, meer kaarten of een sterker setje. Lukt dat? Dan mag diegene mijn kaarten pakken en zijn dit overwinningspunten.

Scout verwelkomt nieuwe spelers met een set aan regels die makkelijk te volgen zijn, heeft een heel slimme en leuke twist, is mooi vormgegeven en geeft net dat beetje meer diepgang waardoor je het de hele vakantie door wilt spelen. En het doosje is kleiner dan je zonnebril koker!


Wil je, of kan je niet met een act op de proppen? Dan scout je! Nu mag je bij je buren een talent wegroven en vervolgens waar je maar wil in je deck stoppen om de show te stelen.
Na je beurt is het aan je buur om je act te overtreffen met hogere nummers, meer kaarten of een sterker setje. Lukt dat? Dan mag diegene mijn kaarten pakken en zijn dit overwinningspunten.

Scout verwelkomt nieuwe spelers met een set aan regels die makkelijk te volgen zijn, heeft een heel slimme en leuke twist, is mooi vormgegeven en geeft net dat beetje meer diepgang waardoor je het de hele vakantie door wilt spelen. En het doosje is kleiner dan je zonnebril koker!













Explorers
1-4 Spelers / 20 Minuten / 8+ / Ravensburger







Doorkruis een land vol tempels, paarden, wortels en schatten en eigenlijk alles wat je bij elkaar kan graaien, want zoals de Xenos ons heeft geleerd: het gaat niet om de reis, maar om de punten. Explorers begrijpt dit als geen ander. Je landje bestaat uit grasvelden, bergen, rivieren, woestijnen… en schatten!


In je beurt trek je een tegel die je de keuze geeft uit 2 soorten terrein, zoals woestijn en berg. Kies je woestijn, dan stift je een route van drie woestijnvakjes af. Simpel! En het leuke is dat niemand hoeft te wachten. Want! Je medespelers mogen nu óf 2 woestijnvakjes afstrepen (eentje minder dan jij), óf wel 3 vakjes, maar dan van het type terrein dat jij niet hebt gekozen: de bergen dus. En zo streept een ieder haar of zijn weg weg door het whiteboard-wonderland, waarbij alle natuur en cultuur die je passeert op een andere manier punten genereert.

Deze puntenpiñata-kruistocht is eerlijk waar een heerlijk spelletje en een aanrader voor wie gepassioneerd raakt van Railroad Ink, Cartographers of digitale applicaties a la Candy Crush.









Pick A Pen
2-4 Spelers / 30 Minuten / 10+ / 999 Games







In Pick A Pen pikken we geen pennen, maar potloden en dobbelen we geen stenen, maar schrijfgerei. Verwarrende toestanden daar bij de enge clownclub, maar het levert misschien wel de meest gestroomlijnde roll & write aller tijden op.

Pick A Pen komt in drie smaken, en die hebben allemaal één ding gemeen: elke ronde rol je de potloden, en daarna pak je om de beurt een potlood om op je blaadje de met dat potlood gedobbelde waarde in te kleuren in de kleur van dat potlood. Kan het nog intuïtiever?



In Tuinen scoor je punten door slim tuinen in te kleuren, in Riffen duik je de riffen in om schatzoekroutes uit te tekenen, en in cryptes dobbel je symbolen om inscripties te ontcijferen. Het is allemaal zo heerlijk rechttoe-rechtaan, fris en efficiënt, en het levert vrolijk ingekleurde velletjes op. Deze roll & write is geen potlood om oud ijzer, maar de volgende stap in de evolutie van het genre.











Kites
2-6 Spelers / 10 Minuten / 10+ / Floodgate Games







Jij en je vrienden proberen samen alle vliegers in de lucht te houden, en dat wordt visueel weergegeven door zandlopers. Zit er nog zand in de loper, dan hangt je vlieger nog ergens in de lucht. Is 1 van de zandlopers leeg, dan is je vlieger gecrasht en het spel klaar.
Iedereen krijgt 3, 4 of 5 kaarten op hand, afhankelijk van hoeveel spelers je bent. Op de kaart zie je welke vlieger of zandloper je moet omdraaien om zo het zand in die loper te houden. Met deze draai je alleen rood om en met deze geel en blauw en die regenboog, mag je met alle kaarten flippen. Dat is de hele set aan regels, er wordt afgeteld (3, 2, 1) draai de regenboog om en slaat de hysterie toe.



Je mag in je beurt 1 kaart spelen, de zandloper draaien en je hand aanvullen. Dan is de volgende. En dit gaat door totdat alle kaarten zijn gespeeld. Je mag overleggen, schreeuwen, wijzen; alles in de strijd gooien om die dingen in de lucht te houden. Het is moeilijk, leuk, uitdagend en eist de nodige concentratie. Er zitten 3 uitbreidingen in de doos om het nog lastiger te maken. Dit is slim bedacht, en fijn om die klassieke zandloper eens niet als quiz-timer tegen te komen, maar te zien shinen in een origineel jasje.







Doodle Dash
3-7 Spelers / 15-20 Minuten / 8+ / Geronimo Games







In Doodle Dash moet je een woord zien te raden aan de hand van een tekening. Wie zo de meeste punten verzamelt, die wint.  De oudste aan tafel mag beginnen met raden, sluit de ogen en noemt hardop een nummer tussen 1 en 7. Bijvoorbeeld: 3! Nu flipt één van de andere spelers de bovenste kaart om en is het nu aan de rest om dit woord te vangen met je stift op je whiteboard. De startspeler telt af en dan mag iedereen als een gek gaan tekenen. Dit is waar Doodle Dash de raad-het-plaatje-concurrentie met gierende banden op achterstand zet. Want waarom zou je haast maken met je tekening? Nou: de degene die als eerste zijn of haar bord flipt, die mag als eerste zijn of haar tekening laten zien. Wordt deze goed geraden? Dan krijgt zowel de rader als de tekenaar 1 punt. En dus wil iedereen zo snel mogelijk naar dat gouden blok graaien om kans te maken.



De tweede tekenaar die zijn of haar bord draait, mag zijn of haar scribble als tweede tonen als die van de eerste niet is geraden, maar voor het zover is mag die nu als een gek gaan dobbelen. De rest mag nu net zo lang doortekenen, totdat het stopteken wordt gedobbeld. Op dat moment legt iedereen de stiften neer en worden alle tekeningen omgedraaid. Einde.

Nu is het tijd voor de startspeler om de ogen te openen en de Rembrandt te bewonderen van degene die de goudstaaf heeft. En dit is zo briljant aan dit spel, want waarschijnlijk is er te snel, te vaag gekrabbeld om kaas van te kunnen maken, of wordt er kneiterhard gejuicht als je met 2 vreemde kriebels weet te ontcijferen wat er bedoeld wordt.

Ik vind dit briljant! De spanning aan tafel, zelf als je met je ogen dicht je vrienden hoort ploeteren, is geweldig. De onthulling van alle vreemde symbolische afbeeldingen is geweldig om te zien. Ik geniet van de afweging van: is mijn tekening klaar? Duidelijk? Graai ik nu naar dat blok, of moet ik nog twee lijnen zetten voor de duidelijkheid, met het risico dat ik net naast de boot vis?











Block and Key
1-4 Spelers / 20-40 Minuten / 8+ / InsideUp Games






Een zak uit de klei getrokken tetrisblokken en een deksels inventief speelbord. Block & Key is prachtig uitgegeven én een geweldig 2D puzzelspel in 3D - bomvol goeie ideeën. In dit abstracte archeologen-avontuur probeer je codes te kraken door deze patronen in 2D na te bootsen met blokken. Lukt je dat? Dan claim je die kaart en pak je punten.


In je beurt krijg je de keus: zet je een blok, of graaf je 3 nieuwe blokken op om later in te zetten?
Voor dat bouwen zijn een paar simpele regels, die ervoor zorgen dat er hier een vier-kleuren-tetris-strijd losbarst waarbij je met toegeknepen ogen naar die tempel staart, compleet gefocust op de unieke 2D uitdaging voor je neus die van alle kanten door je buren wordt bestookt. Je mompelt en je moppert terwijl je je kaarten draait, op zoek naar patronen om de meeste en de meest waardevolle codes mee te kraken. Block and Key voelt aan als speelgoed, maar als je niet goed speelt wordt de tempelvloer met je aangeveegd. Is ruimtelijk inzicht je middle name én ben je de trotse eigenaar van een stabiele kampeertafel? Stop deze dan vooral in de achterbak.






Great Plains
2 Spelers / 20 Minuten / 10+ / 999 Games







Ergens op een fictieve vlakte is er een strijd gaande tussen vossen en slangen… de makers doen te veel hun best om er een verhaal van te maken, maar alles wat ik van kan maken is kaas. Wat veel interessanter is, is dat dit een spel is van Trevor Benjamin. Dit is een van de breinen achter Undaunted en War Chest: spannende tactische hoogvliegers!

En ook Great Plains is great! Je gaat head to head om gebieden te winnen, en wie de meeste pionnen in een gebied heeft staan wint dat gebied. Heb je er daar uiteindelijk de meeste van? Dan ben je de winnaar!



Om beurten plaats je een pion, en die moet aansluiten aan een grot of een eerder geplaatste pion. De twist zit ‘m in de totems. Staat je pion in één van deze vlaktes, dan mag je een fiche pakken en later inzetten. Zo kan je met een valk over een berg vliegen, een paard hopt over een andere pion, en de beer duwt anderen opzij en kan zo pionnen vernietigen tegen rotsblokken, of over de rand van de wereld duwen.

Dat zijn de regels, en dat is meer dan genoeg om een ijzersterk spelletje op tafel te zetten. Ik word sowieso knettergek als ik een gebied moet beschermen. En als je dan doorkrijgt dat je op tijd de totems wil hebben, al is het maar zodat je rivaal ze niet kan krijgen, dan gaat er een breincel aan met: ik MOET winnen.  Het kan de spanning oproepen van een potje schaken. Schaken is niet mijn ding, maar dat 3 of 5 stappen vooruit denken kan je hier ook doen. Dit is er een die je over en over en over wil spelen… en dat kan ook, want je bent na een kwartiertje klaar.